Jak o jedzeniu piszą literaci, z którego roku pochodzi najstarsza polska książka kulinarna, jak w dobie blogów kulinarnych zmienia się status i popularność książek – to tylko część tematów, o których będą dyskutować goście II Targów Książki Kulinarnej trwających w dniach 25-27 lipca 2014 roku w Qchni Artystycznej przy ul. Jazdów 2 w Warszawie.
Odbywające się pod hasłem EDUKU-JEMY! wydarzenie to okazja, by uzupełnić swoją kuchenną biblioteczkę i spotkać z niesamowitymi osobowościami: szefami kuchni, autorami książek, badaczami, krytykami kulinarnymi, blogerami i pasjonatami kuchni.
Pierwszego dnia Targów razem z Cezarym Polakiem, Pawłem Bravo i Bogusławem Deptułą prześledzimy, jak się jada w literaturze i jaki smak mają pisarze. Poznamy dania, które uśmiercały bohaterów, towarzyszyły im w kluczowych momentach ich życia. Dowiemy się jak przyrządzić ulubione potrawy literatów, np. sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway. Z kolei prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014”, będą zastawiać się nad tym, skąd wzięły się książki kulinarne, jak korzystają z nich Polacy i czy z tych najstarszych da się jeszcze gotować.
Na Targach porozmawiamy także o kulinarnych podróżach, dowiemy się, jak samodzielnie i bez użycia chemicznych dodatków przygotować używane na co dzień produkty spożywcze (Małgorzata Puzio) oraz, jak wygląda praca ze starymi recepturami (Maciej Nowicki z Muzeum Pałac w Wilanowie). Zastanowimy się czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych (Piotr Adamczewski, Paweł Loroch, Laura Osęka, Małgosia Minta) i prześledzimy możliwe ścieżki kariery w gastronomii (Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski). O swoich książkach opowiedzą m.in. Eliza Mórawska („O jabłkach”), Małgorzata Kalembą-Dróżdż („Pyszne chwasty”), Anna Włodarczyk ("Zapach truskawek. Rodzinne opowieści"). W sobotę o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany opowie Marek Cecuła, artysta, ceramik, a w niedzielę na specjalnym Straganie znajdą się unikatowe kuchenne produkty stworzone przez polskich projektantów. Nie będzie to jednak zwykłe stoisko, ale swoisty speed dating z designem – każdy z zaproszonych twórców będzie miał jedynie 75 minut na zaprezentowanie swojej marki, a klienci staną przed wyzwaniem podejmowania szybkich zakupowych decyzji. Dodatkowo na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego Marta Gessler wraz ze Szkółką Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy zaprojektuje i stworzy kulinarny ogród.
Na Targach odbędzie się także kilka kuchennych wymian. Tradycjonalistów zapraszamy na klasyczny book swapping, smakoszy na akcję magazynu Kuchnia, podczas której w zamian za słoiczek przetworów będzie można otrzymać książkę kucharską, a kolekcjonerów na wymianę akcesoriów kuchennych organizowaną przez magazyn Usta. Przez wszystkie trzy dni będzie można obejrzeć wyjątkową wystawę starych makatek kuchennych zebranych przez Ośrodek Kultury w Działoszynie oraz wziąć udział w którymś z licznych konkursów organizowanych przez wystawców i organizatorów.
Szczegółowy i na bieżąco aktualizowany program można znaleźć TUTAJ.
Szkoda, że mnie tam nie będzie. zapowiada się pyszna impreza :)
OdpowiedzUsuńSama bym się wybrała, ale troszkę daleko...
OdpowiedzUsuń